Bursa Ofis (Merkez)
Beşevler Mah. Nilüfer Sk. No:5 D:5, Nilüfer/BURSA
info@ozturkmedya.com
Tel:(0224) 334 1120
İstanbul Ofis
Selahattin Pınar Caddesi Burç Sokak
No:3/2 Mecidiyeköy/İSTANBUL
info@ozturkmedya.com
Tel:(0212) 909 2013
Geri

Afiş, Broşür Tasarımı

Afiş ve Broşür Nedir?
Bir şeyi duyurmak ve tanıtmak için tasarlanan duyuru biçimidir. Afişler genelde sanat kaygısı taşıyan metalar olarak bilinir. Genellikle kalabalığa hitap etmek ve bir şeyden haberdar etmek için kullanılır. Broşür ise bir kuruma ait olan hizmet veya ürünü metin ve görseller yardımıyla tanıtmak için kullanılan bir reklam metasıdır.

 

Afiş ve Broşür Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Afiş öncelikle akılda kalıcı olmalı. Bunun için dikkat çeken grafikler, fotoğraflar ve sloganlar kullanılmalıdır. Verilmek istenen mesajlar, hedef kitle başta olmak üzere her kesim tarafından anlaşılması gerekir. Afiş tasarlarken dikkat edilmesi gereken diğer unsur da üzerinde bulunan ya da eklenecek olan yazılardır, yani context bölümü. Başlıklar, alt başlık ve açıklamalar verilmek istenen mesajla ve afişle uyumlu olmalı, sade bir dil kullanılmalı. Broşür tasarlarken aslında yine aynı kurallardan bahsedebiliriz. Ancak broşür yapısı itibari ile bir afişten biraz daha farklıdır. Burada amaç duyuru yapmak değil, daha çok ürün veya hizmete karşı talep oluşturmak. Sonuç olarak seçilen görseller, metinler dinamik, yönlendirici ve etkileyici olmakla beraber akılda kalıcı olmalıdır.

 

Afiş ve Broşürde Renk Seçimi Nasıl Olmalı?

Afiş tasarımının olmazsa olmazı en önemli unsur renktir. Örneğin arka planda kullanılan renk, ön planda anlatılmak istenilen mesajı ya da görseli örselememelidir. Yani tasarımın her bir parçası kendi görevini görmeli ve başka unsurun önüne geçmemelidir. Renk seçimi aynı zamanda afişteki mesajına uygun olmalı, ne gereğinden kadar parlak ne de gereğinden fazla sönük. Afiş tasarımında dikkat edilmesi gereken diğer unsur da hedef kitledir. İyi bir hedef kitle analizi yapılacak olan afişi de broşürü de çok daha işlevsel hale getirecektir.

 

Afiş ve Broşür Arasındaki Farklar Nelerdir?

Afiş ve broşür tasarımı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar kendi aralarında bile değişkenlik gösteriyor ve bazen şekil olarak bazen de işlev olarak değişiklik sağlıyor. Bu bilgiyi de verdikten sonra afiş ve broşür arasındaki farklara kısaca bakalım. Afişte çok sağlam bir konsept varken, broşürde bu pek mümkün değil. Çünkü temelde ikisinin görevleri birbirinden ayrıdır. Afiş, daha çok bir durumu ya da olayı hedef kitlesine göre, görsel ağırlıklı olmak şartıyla uygun bir dille anlatır. Ayrıca, sosyal hayatta trend olan unsurların kullanılarak tasarım anlamda bir değer yaratılması, afişi kendi anlamında biricik yapıyor ve broşürden tamamen ayırıyor. Broşürde ise, ağırlıklı olan ürün veya hizmete dayalı küçük görsel ve metinler vardır. Amaç daha çok tanıtmaktır.

 

Afiş ve Broşürdeki Tema Seçimi Nasıl olur?

Afiş ve broşür arasındaki tema seçimi ve farkında da bahsetmek gerek. Aslında burada sadece afiş çalışmasında bir temadan bahsetmek daha doğru olacaktır. Çünkü afiş, yukarda da bahsedildiği gibi bir durum veya olayı duyurmak için var. Sonuç olarak konuya bağlı olarak bir tema seçilerek tasarım yapılacaktır. Tema ve konu arasındaki armoni de bundan dolayı büyük önem arz etmektedir. Broşürde ise bir net bir şekilde temadan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Broşürde daha çok kağıdın biçimi, kalitesi ve genel itibari ile tasarımı önemlidir. Tasarımın önemli olmasının sebebi de fotoğrafların, yazıların kağıda uygun yere yerleştirilmesiyle alakalıdır.

 

Afiş ve Broşür Arasındaki Tek Taraflı Farklar Nelerdir?

Bölümün bu aşamasına kadar afiş ve broşürün arasındaki farkları görmüş olduk. Bunlar gerek tasarım, gerek fikirsel aşamalarla ayrılarak aslında birbirinden ne kadar bağımsız olduğu ortaya çıkıyor. Dijital anlamda aynı aşamadan geçselerde aslında birbirinden oldukça farklı alanlarda ve durumlarda kullanılıyor. Bir tanesinde tamamen durum ve olay duyurusu yapılırken, diğer taraftan tamamen faydaya dayalı ürün veya hizmetin duyurulmasında ve sunulmasında kullanılıyor. Bu gibi temel farklar aslında birbirinden ayrılması için yeterli sebep diyebiliriz. Her iki taraflı farklarından bahsettikten sonra biraz da afiş temelli farklılıklardan bahsetmekte kesinlikle fayda olacaktır. Bu şekilde afiş ve broşür arasındaki fark veya farklar net bir şekilde belli olacaktır.

 

Afişin broşüre oranla tasarım ve düşünsel süreç olarak çok daha fazla ayrıntıya sahiptir. Bunu tasarım aşamasında net bir şekilde görüyoruz. Örneğin birden fazla katman üzerinden tasarlanması ve her katmanın birbirine entegre edilmesi gibi. Sadece bu kadar da değil. Her bir katmanın kendisine ait tasarımı olması ve detaylara sahip olması gene en önemli farklardan bir tanesi.

 

Farklı Detaylar Mümkün mü?

Şimdi ki ayrıntı belki de çoğu tasarımcının ya da tasarım adaylarının bilmediği bir detayı gözler önüne getirelim. Afiş tasarımı yaparken, ne zaman, nerede, nasıl ve neden soruları sorularak tasarımın planlanması ve fikirlerin dijitale dönüştürülmesi daha kolay olacaktır. Genel olarak baktığımızda tasarıma sorulan bu sorular, aslında sürecin doğal bir parçası ve vazgeçilmezleridir. Detaylardan bahsetmişken, tasarımın sırasını es geçmek olmaz. Tasarım sıraları en büyükten en küçüğe doğru ilerler. Önce büyükçe başlıklar, sonra görseller ve sonra yazılara doğru devam edilir.

 

Akıllıca Tasarımlar Nedir?

Dünyanın bildiği tanımıyla baktığımızda ‘use type wısely’. Burada aslında önemli birkaç kural mevcut ve kesinlikle uygulanmaya devam ediyor. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, posterin ve logonun farklı alanlarının oluşturduğu boşlukların tipografiye uygun bir şekilde entegre edilmesi durumu denilebilir. Diğer bir ayrıntı ise, tasarımı gerçekleştirirken birden fazla fontun kullanılmaması detayıdır. Yani, düzeydeki boşlukları, gene düzeydeki dolu alanlarla belli bir çizgiyle birleştirilmesi. Baktığımızda aslında bir hiyerarşi mevcut. Sadece uygun tabakaların birbirine entegre edilmesi ve iç içe geçirilmesi de denilebilir. Youtube’da bu tip tipografi çalışmalarına ulaşmak oldukça mümkün.

 

Kontrast Arttırmak Şart mı?

Kontrast arttırmak, tasarımda uygulanan yöntemlerden bir tanesi. Yöntemin kullanılmasının sebebi ise, daha kaliteli bir görünüm sağlamak. Bununla beraber farklı yazı tipleri de kullanarak geçişi sürdürmek nihai hedeflerden biridir. İki farklı uygulamayı aynı tabanda ve aynı anda kullanılması sonucunda çok daha çekici bir görüntü elde edilebilir.

 

Basitlik Kolay mı?

‘Basitlik’ bu sektörde çalışanlar ya da çalışmalar isteyenler için anahtar kelime. Hatta şunu iddaa etmek de mümkün, en iyi fikirler ve en iyi tasarımlar en basit düşüncelerle ortaya çıkmıştır. Dünyada ‘keep it simple’ diye bilinen motto, dijital tasarım üzerine çalışanlar için değil, fikir üretilerek yapılan her iş için geçerlidir denilebilir. Eğer bir poster tasarlanacaksa ya da bir broşür, tek bir konseptte tasarlanmalı ve minimal olmalıdır. Bu yöntem sayesinde hem çekici tasarımlar elde edilmiş olunur, hem de işin en temel kısmı basitçe anlatılması sağlanır. ‘Zor olan, basit olanı yapmaktır’ mottosu hala daha kullanılmaya devam etmektedir. Sadece tasarım anlamında değil, zihinde üretilen ve kağıda dökülen her şeyin gerçekten basit bir şekilde tasarlanıp uygulanması düşünüldüğünde zordur. O yüzden ‘basit tutmak’ ya da ‘basit olanı yapmak’ her zaman zorlu bir sürecin en büyük engebesi diyebiliriz. Pozitif olmak, anlaşılır olmak ve basit olmak kolay bir tanım ya da yöntemmiş gibi gözükse de aslında hiç öyle değildir.

Size en iyi deneyimi sunmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerez Ayarları